luni, 15 octombrie 2012

 

Invatam impreuna cu europenii!

Spaniolii si polonezii care ne sunt parteneri in proiectul TOgether WE Learn au fost si in Romania! Au venit cu multe idei inoculate de mass-media si imaginea Romaniei ca tara a romilor/ tiganilor, poate oarecum speriati sau tematori, desi ne cunosteau deja din precedentele doua intalniri de proiect.
Au ramas uimiti! Au ramas uimiti, mai intai, de romani. De colegii din Asociatia Esperando, care lucreaza cu daruire si profesionalism, dar si cu o inima enorma, in fiecare zi, cu si pentru copii, tineri si adulti cu dizabilitati fizice grave. De parintii care au venit la conferinta internationala a Asociatiei, din 5 octombrie, si nu cu mana goala: au pregatit chiar ei mancarea traditionala cu care i-am naucit pe toti invitatii, mai ales pe cei straini! De taranii harnici si primitori, cu toate toalele si hainele lor frumoase, si cu obiceiurile din alte vremuri.
Au ramas uimiti de frumusetea Romaniei si mai ales a Maramuresului. De peisaje, de sate, de case, de porti, de cimitirul din Sapanta, de Barsana, de Botiza. De mancare si de tuica.
Catre finalul conferintei, Marta, conducatoarea grupului de profesori din Bialystok - Polonia si cea alaturi de care am scris proiectul Grundvig ce i-a adus aici, ne spunea ca ar trebui sa facem mai des intalniri aici, in Romania, pentru ca mai multi europeni sa afle adevarata fata a Romaniei si a romanilor. Caci e pacat sa ramana cu imaginea urata din presa si politica...
La fel de impresionati au fost si colegii din Salamanca - Spania, oameni care stiu cum e sa lucrezi cu persoane cu dizabilitati.
Despre proiect si intalnire mai e de spus doar ca sprijinul oferit de Comisia Europeana a permis inca 3 evenimente de invatare - despre Cultura si traditiile maramuresului, despre Mancaruri si bauturi, dar si despre istoria romanilor si a Maramuresului.
Ne alaturam si noi bucuriei lor, pentru ca am putut sa ne vedem din nou, dar si pentru a arata ca Esperando e mai mult decat mijloacele limitate pe care le are, iar Romania este mai frumoasa si romanii mai buni decat isi pot imagina multi!
In rest, sunt vorbe...
Daniel

Comments: Trimiteți un comentariu

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?