luni, 16 iunie 2014

 

Curs de „Sef ferma agrozootehnica” in cadrul proiectului Phoenix



Joi, 12 iunie, a fost prima zi de curs pentru cei care doresc sa se specializeze ca sefi de ferma.
Cursul se deruleaza in cadrul proiectului Phoenix, implementat de Asociatia Esperando, in parteneriat cu SC 3ART SRL si are loc in comuna Satulung, la Caminul Cultural.
Ocupatia presupune competente de coordonare, organizare si conducere a intregii activitati din ferma agrozootehnica si de monitorizare a activitatilor de productie, transport, depozitare si valorificare a produselor.
In urma finalizarii cursurilor, in 31 iulie 2014, participantii vor sustine un examen, iar celor care vor promova li se vor acorda diplome recunoscute de Autoritatea Nationala pentru Competente.
Proiectul este cofinantat de Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritara 5: ”Promovarea masurilor active de ocupare”, Domeniul major de interventie 5.1: “Dezvoltarea si implementarea masurilor active de ocupare in Regiunea Nord-Vest”.
Obiectivul general al proiectului este: cresterea capacitatii de integrare pe piata muncii a 470 de someri cu accent pe someri tineri, femei si someri de lunga durata, din regiunea Nord-Vest, in urmatoarele 18 luni, prin furnizarea sprijinului pentru noi competente si promovarea culturii antreprenoriale, in vederea asigurarii de oportunitati sporite pentru participarea viitoare pe o piata a muncii moderna, flexibila si inclusiva.

Pentru mai multe detalii:
Asociatia Esperando, Baia Mare, str. G. Cosbuc, nr. 6/ 6, tel/ fax: 0262 220413; 0362 401363, 401364; mobil: 0728 318371; e-mail: social@esperando.ro

marți, 10 iunie 2014

 

Esperando in Letonia - De la intelepciunea persoanelor speciale la intelepciunea autoritatilor locale



Proiectului european „Intelepciunea persoanelor cu nevoi speciale”, coordonat de Asociatia Esperando si derulat in cadrul Programului de Invatare pe tot Parcursul Vietii,  finantat de catre Comisia
Europeana, a avut a treia intalnire a partenerilor. Acestia si-au stabilit ca loc de intalnire localitatea Sigulda din Letonia, intre 5 si 8 iunie.
A fost o perfecta imbinare intre prezentarile rezultatelor de pana acum ale fiecarui partener participant si prezentarea situatiei si a actiunilor pentru sprijinul persoanelor cu nevoi speciale/ dizabilitati si a sistemului social in Letonia.
Pe primul plan, partenerii de la Asociatia Esperando, Colegiul de Sanatate si Stiinte Sociale Arhus (Danemarca), APOCLAM. Asociación profesional de Orientadores en Castilla La Mancha (Spania), Associazione per il Coordinamento Nazionale degliInsegnanti Specializzati CNIS (Italia), SİLE İMKB HALK EĞİTİM MERKEZİ (Turcia) si, bineinteles, gazdele de la Asociatia pentru copii si persoane cu dizabilitati "Ceribu sparni" au adus marturii. Marturii ale unor persoane cu nevoi speciale/ dizabilitati care au ajuns sa aiba o viata implinita, fericita, completa.
Iar marturiile sunt pe masura puterii acestor oameni ce au trecut peste bariere, greutati, lipsa de intelegere si nepasarea celor din jur sau a celor ce au menirea de a aduce prosperitate si fericire oamenilor. Intelepciunea lor, care va fi transmisa altor persoane cu nevoi speciale la finalul proiectului, este la fel de impresionanta ca si povestile lor de viata. Si sunt si intrebari ce ar trebui sa schimbe pentru totdeauna viziunea si atitudinea politicienilor si a factorilor de decizie si a oricarui cetatean (intrebare a unei persoane cu dizabilitati din Italia, cu o cariera stralucita si carti publicate): "De ce ar trebui eu sa explic mereu de ce am dreptul sa fiu primita la scoala, sau in societate? De ce nu imi explicati voi de ce nu am dreptul?  Mai cu seama ca in constitutie sunt inscrise aceste drepturi!"

Pe alt plan, am avut ocazia sa vedem organizatia gazda si felul in care a luptat si lupta in fiecare zi pentru ca tinerii, copiii si adultii cu nevoi speciale sa aiba parte de o viata decenta, de servicii specializate, de educatie si un loc in societate. Ne-au fost prezentate si locuinte protejate si locuinte pentru varstnici, o alta fata a unor servicii sociale bine gandite. Si, totodata, am avut ocazia de a ne intalni cu Viceprimarul Municipalitatii Sigulda, care ne-a aratat ca si autoritatile locale pot dovedi intelepciune: municipalitatea a ales sa "cumpere" serviciile sociale de la organizatiile non-profit, pentru ca "este mai ieftin si serviciile sunt mai aproape de beneficiari"!
Impresionanta capacitate de intelegere! Asa cum impresionante au fost, pentru noi, curatenia desavarsita din Letonia (datorata nu doar autoritatilor, ci, mai ales, cetatenilor, care pastreaza si ingrijesc cu sfintenie curatenia oraselor!) si de suprafetele incredibil de mari de parcuri si zone verzi! Toate ingrijite, amenajate frumos, cu o imbinare imperceptibila a modernului si traditionalului.
 
 


vineri, 6 iunie 2014

 

Actiuni de Ziua Mondiala a Mediului Inconjurator, la Esperando



Ieri, 5 iunie, in peste 100 de tari din intreaga lume, a fost sarbatorita Ziua Mondiala a Mediului Inconjurator.
Un eveniment de o astfel de importanta, nu putea trece fara a fi marcat si de catre copiii
si tinerii de la Asociatia Esperando.
Acestia, alaturi de personalul Asociatiei au facut cateva activitati care sa se incadreze in tematica zilei.
In Centrul de Recuperare Esperando si-au pregatit manutele pentru treaba, si au realizat cateva ghivece din materiale reciclabile, in care au plantat floricele.
Rezultatul a fost unul deosebit, iar ei au fost foarte mandrii de munca pe care au realizat-o.
Pentru a le atrage atentia asupra importantei mediului inconjurator, au avut loc si discutii cu privire la acest subiect, la modul in care ar trebui sa protejam mediul si cat de important este sa traim intr-un mediu curat.
Incepand cu ora 15:00, tinerii de la Esperando, alaturi de elevi de la mai multe licee din oras si copilasi de la gradinita, s-au implicat intr-o actiune de informare a publicului, demarata de Garda Ecologica a Municipiului Baia Mare.
Acestia au distribuit materiale informative despre mediul inconjurator si ce ar trebui sa faca oamenii pentru a-l proteja.
A fost o zi plina de activitati frumoase si aducatoare de satisfactii.
 

miercuri, 4 iunie 2014

 

Ziua Copilului sarbatorita de copiii si tinerii de la Esperando printr-un bal mascat


Luni, 2 iunie, copiilor de la Asociatia Esperando li s-a pregatit o surpriza.

Incepand cu ora 9:30, la Millennium Busines Center s-au intalnit cu prietenii lor de la Gradinita Mihai Eminescu pentru a marca impreuna Ziua Internationala a Copilului.
Cu totii au avut parte de un program special, un bal mascat de la care nu au lipsit jocurile, activitatile distractive, tortul si multa voie buna.
Copiii de la Gradinita Mihai Eminescu au pregatit si un scurt spectacol, pe care   l-au prezentat cu mare drag pentru gazdele lor.
Si pentru ca totul sa fie si mai palpitant, picii au avut parte de o tombola.
Anual, in data de 1 iunie, copiii din intreaga lume sunt sarbatoriti, iar adultii din jurul lor incearca sa le faca cat mai multe surprize si sa le ofere cat mai multe momente speciale.
Asa s-a intamplat si pentru copiii si tinerii de la Esperando, pentru care ziua de 2 iunie a fost una speciala si plina de surprize.

 
 

This page is powered by Blogger. Isn't yours?