luni, 20 aprilie 2015

 

Intre povesti si vise la spectacolul copiilor si tinerilor de la Esperando



Seara zilei de vineri, 17 aprilie, a adus pe scena Teatrului Municipal Baia Mare, incepand cu ora
18:00, un spectacol special in care actorii principali au fost persoanele cu nevoi speciale de la Asociatia Esperando.
A fost un  show complex pentru care s-au facut nenumarate repetitii ca totul sa iasa conform scenariului, cu atat mai mult cu cat persoanele cu nevoi speciale necesita atentie speciala.
In deschiderea spectacolului au fost interpretate cu mare pricepere doua scenete, una din piesa “Alba ca Zapada si cei sapte pitici”, iar cea de-a doua din “Cenusareasa”.
Alba ca Zapada, cei 7 pitici, vrajitoarea cea rea, Cenusareasa, printul, surorile si mama vitrega, au prins viata prin copiii si tinerii cu nevoi speciale.
A urmat apoi un moment in care protagonisti au fost persoanele cu nevoi speciale care isi petrec viata intr-un scaun cu rotile. Ei au dansat ajutati de personalul Asociatiei, pe o melodie cu un mesaj optimist: Happy. Au demonstrat ca un scaun cu rotile nu poate sa te impedice sa te bucuri de dans si muzica.
Mai apoi a venit randul celor mici, care costumati in albinute si ursuleti, au cules mierea din flori si au vestit in acest fel sosirea primaverii.
Din eveniment nu putea sa lipseasca dansul de grup, la care tinerii cu nevoi speciale alaturi de personalul Asociatiei si-au demonstrat din nou abilitatile de dansatori, pe o coregrafie speciala.
Si …, a venit randul lui Norbi, un tanar baterist care desi nu vede, reuseste sa simta muzica intr-un mod extraordinar. In fata lui tobele parca suna mai puternic si il ajuta sa transmita publicului emotii unice. El a interpretat doua piese alaturi o tanara solista (de asemenea cu nevoi speciale) si doi prieteni chitaristi.
Pe scena a urcat apoi doamna Constantinescu, care desi intr-un scaun cu rotile a vorbit publicului de ce viata e frumoasa pentru ea si care sunt realizarile ei.
Ea a fost implicata in activitatile derulate in cadrul proiectului WISPEL - WIsdom of Special PeopLe, proiect implementat de catre Asociatia Esperando alaturi de 6 parteneri din tari precum: Spania, Italia, Turcia, Letonia, Portugalia si Danemarca.
In cadrul acestui proiect sunt cautate cele mai bune si utile sfaturi pe care persoanele cu nevoi speciale (sau familiile acestora) le pot da celor care acum ajung sa se confrunte cu dizabilitati sau cu probleme date de acestea.
Proiectul este cofinantat de catre Comisia Europeana prin Programul de Invatare pe tot Parcursul Vietii.
Dintr-un spectacol de asa amploare nu se putea sa lipseasca un moment traditional, prin care persoanele cu nevoi speciale au vrut sa le aduca amitne spectatorilor de originile lor. A fost un dans popular la care tinerii cu nevoi speciale imbracati in port maramuresan au jucat, tropotit si cantat spre deliciul publicului.
La final au incins o hora la care i-au invitat si pe partenerii din cadrul proiectului WISPEL, care s-au aflat in Baia Mare, la cea de-a 6a intalnire de proiect, in cadrul careia a fost organizat si acest spectacol.
De asemenea partenerii au avut ocazia sa vorbeasca publicului despre proiect, institutiile/ organizatiile pe care le reprezinta si nu numai.
A fost o seara speciala care a adus zambetul pe buzele persoanelor cu nevoi speciale, a celor prezenti in sala de spectacol, si bucuria in inimile parintilor care si-au vazut copiii evoluand atat de frumos pe scena Teatrului Municipal Baia Mare.

 
 
 
 
 
 

Comments: Trimiteți un comentariu

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?